Type banden

Voor verschillende weersomstandigheden en terreinen worden diverse typen banden geproduceerd. Het selecteren van het juiste type banden zorgt voor een betrouwbare wegligging van je auto. Daarnaast hebben bepaalde voertuigen speciale verplichtingen met betrekking tot het draagvermogen. Aan deze verplichtingen moet worden voldaan tijdens de Algemene Periodieke Keuring (APK).

Ons personeel kan jou het juiste type banden adviseren aan de hand van de auto en de weersomstandigheden waarin je veel komt te verkeren. Ook kunnen wij een analyse maken van de conditie van jouw huidige banden en aangeven wanneer deze aan vervanging toe zijn. Wij kunnen dan zo nodig direct nieuwe of gebruikte banden voor je monteren en balanceren.

Banden kunnen wij onderverdelen in de onderstaande types:

  • Zomerbanden
  • Winterbanden
  • Reinforced (versterkte banden)
  • 4season (vier seizoenen banden) / all-season banden
  • 4×4/SUV banden
  • Light-truck (lichte bestelwagen banden)

Zomerbanden

Zomerbanden, oftewel de reguliere banden, bieden voor de Nederlandse weersomstandigheden de beste rijeigenschappen. Ze hebben voldoende grip, voldoende afvoer voor warmte en water en een lange levensduur. Wanneer de buitentemperatuur echter zakt onder de 7 graden Celsius, is het verstandig om winterbanden te monteren.

Autodemontagebedrijf Rutte heeft een ruim aanbod van zowel nieuwe als tweedehands zomerbanden. We kunnen deze direct op een professionele manier voor je monteren en balanceren.

Winterbanden

Tijdens de winterperiode veranderen de weersomstandigheden. Dit vraagt om een band met andere eigenschappen. Een winterband zorgt dat u tijdens winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, voldoende grip heeft met het wegdek.

Waarom winterbanden monteren

Een winterband is een band die gemaakt is van een ander rubbercomponent. Dit rubber reageert anders op winterse weersomstandigheden en blijft in tegenstelling tot zomerbanden zacht. Daarnaast heeft een winterband zogenaamde lamellen, waardoor het profiel beter ingrijpt op de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het voertuig tijdens winterse omstandigheden meer grip heeft op het wegdek en dus een kortere remweg heeft.

Wettelijk is een winterband gemarkeerd met de codering M + S of M & S. Dit is echter een achterhaalde codering voor Mud en Snow. Een moderne ‘koudweer’ band is te herkennen aan een bergje met een sneeuwvloksymbool op de zijwand.

Het rijden op winterbanden is in Nederland en België niet verplicht. In landen als Duitsland en Oostenrijk echter wel. De verplichting geldt voor ‘winterse’ omstandigheden. Bent u van plan op wintersport te gaan naar deze landen, of rijdt u door deze landen? Dan is het monteren van winterbanden dus verplicht.

Autodemontagebedrijf Rutte heeft een ruim aanbod winterbanden. We kunnen deze direct op een professionele manier voor u monteren en balanceren. Wil u meer informatie? Neem contact met ons op.

Reinforced banden

Reinforced banden hebben een verhoogde loadindex en zijn bestemd voor voertuigen met een hoge aslast. Bedrijfswagens en aanhangwagens hebben de verplichting dat de op de band vermelde loadindex niet kleiner mag zijn dan de loadindex, behorende bij de maximumlast per band van de in het kentekenregister vermelde aslast.

Autodemontagebedrijf Rutte heeft een ruime voorraad van deze ‘verzwaarde’ banden en we kunnen deze direct op een professionele manier voor u monteren en balanceren.

4 Seizoen banden / all-season banden

De vier seizoenenband oftewel all-season of all-weather band biedt een compromis tussen de winter– en de zomerband en heeft onder alle weersomstandigheden relatief geschikte rijeigenschappen. Onder extreme omstandigheden presteert deze vier seizoenenband minder dan een volwaardige zomer- of winterband.

Voor sommige mensen is dit een uitkomst. U moet er wel op letten dat niet al deze banden goedgekeurd zijn als volwaardig winterband. U bent dus niet met iedere vier seizoenenband verzekerd in Duitsland of Oostenrijk. U herkent een goedgekeurde ‘koudweer’ band aan een bergje met een sneeuwvloksymbool op de zijwand.

Voor informatie over ons assortiment all-season banden kunt u contact met ons opnemen.

4×4 & SUV banden

Terreinwagens en SUV’s zijn ontwikkeld voor gebruik buiten de verharde wegen. Dit vraagt om een band met specifieke rijeigenschappen. Een offroad of 4×4 band is speciaal ontworpen voor grasland, zand- en modderwegen en biedt op deze onverharde wegen een betere tractie.

Naast 4×4 is er ook nog een aanbod SUV banden. Deze banden zijn een compromis tussen een 4×4 band en een normale band. Ze bieden een betere tractie op onverharde wegen en een redelijke wegligging en geruisloosheid op verharde wegen.

Autodemontagebedrijf Rutte heeft deze banden voor u op voorraad. Wilt u meer informatie over prijs en voorraad? Neem dan contact met ons op.

Bekijk onze auto onderdelen voorraad

 
Contactgegevens
 Beoordeling door klanten: 4.8 / 5 - 988 beoordelingen
 © 2023 Autodemontagebedrijf M.J. Rutte & Zn BV